- Kuruluş&Amaç
- Şube Yönetim Kurulu
- Organlar
- Komisyonlar
- Temsilcilikler
- Şube Personeli
- Üyelik
- İnsan Kaynakları
- Anlaşmalı Kuruluşlar
● Kayıt Belgeleri
● Öğrenci Üyelik
● Ödenti ve Belge Harçları
● Büro Tescil Belgesi Alma Koşulları
● Nakil Dilekçesi
1. Kayıt Belgeleri
Başvuru
1) Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan Üniversitelerin Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümlerinden mezun olanların Üye kayıt başvurularında;
5 Adet Vesikalık Fotoğraf
Diploma veya Çıkış Aslı ve 2 Adet Noter Tasdiki yada mezun oldukları okuldan alınan aslı gibidir onaylı 2 adet orjinal (ıslak imzalı ve mühürlü ) belge
Nüfus Cüzdanı Aslı ve 2 Adet Fotokopisi
Mezuniyet Tarihi İtibariyle Aidat (son beş yıl x 390 TL.) (5 yıldan önceki borçlar ilgili yılın aidat miktarı üzerinden hesaplanır)
Kayıt ücreti: 2021 yılı için : 100 TL.
NOT: Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği“Üyelik Ödentileri ve Para CezalarıMadde 83 — Her tür Oda ödentisi ile para cezalarını yazılı bildirim tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde Odaya ödemeyenler hakkında 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.
Diploma ya da ruhsatname alarak mesleklerini uygulama hakkını kazananlar, Odaya zorunlu kayıt süresi olan bir ay içinde kaydolmasalar dahi, kayıt için başvurduklarında bir ay içinde kaydolmuş gibi, ödentilerini ve gecikme cezalarını öderler, mesleklerini uygulamadıkları süreler varsa, belgelemek koşuluyla bu süreler için ödenti alınmaz.
Yıllık üye ödentisi her takvim yılı içinde peşin veya Oda Yönetim Kurulunca tespit edilen eşit taksitlerle tahsil edilir.
Geçmiş yıllara ait üye ödentisi borcun ödendiği tarihteki üye ödentisi miktarı üzerinden alınır. Ancak geriye dönük 5 yıldan fazla aidat borcu olan üyelerin, 5 yıldan önceki borçları, ilgili yılın aidat miktarı üzerinden alınır.
Aşağıdaki durumlarda geçmiş dönem ödentilerinin tahsil edilmesi koşuluyla üyenin talebi ve Oda Yönetim Kurulu kararı ile üyelik ödentisi alınmaz:
a) Emekli veya maluliyet aylığı alıp, mesleki faaliyette bulunmayanlardan,
b) Mesleki faaliyet dışındaki nedenlerle bir yıldan uzun süreli yurtdışında kalanlardan,
c) Mesleki faaliyette bulunmamak kaydıyla yüksek lisans yapanlardan, öğrenimleri boyunca.
Yukarıdaki fıkra uyarınca ödenti muafiyeti tanınanlar, mesleklerini uyguladıklarının belgelenmesi durumunda, muafiyet tanındığı tarihten itibaren tüm ödentilerini cezalarıyla birlikte ödemek zorundadırlar.”
2) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Üniversitelerden mezun olanların üye kayıt başvurularında;
Üyenin odaya kayıt başvuru dilekçesi
5 adet vesikalık fotoğraf
Nüfus cüzdanı aslı ile 2 adet fotokopisi
Diploma veya çıkış belgesi aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği
YÖK’den denklik belgesinin aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği veya YÖK’den alınacak yazı (Bakanlar Kurulunun 28.09.2011 tarih ve 2011/2293 sayılı kararı ile 16.01.2009 tarihinde imzalanan ve yürürlük tarihi 24.08.2011 olarak tespit edilerek 18.10.2011 tarih ve 28088 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma hükümlerine uygun olduğunu belirten)
3) Yurtdışında çeşitli Üniversitelerin ve benzeri eğitim kurumlarından mezun olanların (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Üniversiteleri hariç) üye kayıt başvurularında;
Üyenin odaya kayıt başvuru dilekçesi
5 adet vesikalık fotoğraf
Nüfus cüzdanı aslı ile 2 adet fotokopisi
Diploma veya çıkış belgesi aslı ile Türkçe çevirisinin 2 adet noter tasdikli örneği
YÖK’den denklik belgesinin aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği
Transrkipt/Diploma Eki belgesinin aslı ile Türkçe çevirisinin 2 adet noter tasdikli örneği (alınan derslerin kredilerinin Avrupa Kredi Transfer Sistemi-AKTS (ECTS) karşılıklarını ve içeriklerini gösterir kurumundan onaylanarak alınan belge)*
Bologna Süreci öncesi mezunları için eğitim sürelerini belgeleyen kurumlarından onaylanarak alınan belge**
*Avrupa Kredi Transfer Sistemi – AKTS (European Credit Transfer System ECTS); ülkelerin farklı yükseköğretim sistemlerinin uluslararası bir standart ile karşılaştırılabilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında belirlenen koşullar gereği lisans eğitimi süresi 4 Yıl, toplam kredisi 240 AKTS ve toplam öğrenci çalışma yükü 6000-7200 saat olarak belirlenmiştir. Buna göre Mimarlık Lisans eğitimi için toplam 240 AKTS kredisi alınması, Yüksek lisans derecesi için +120 AKTS kredisi alınması (toplamda 360 ECTS Kredisi) gerekmektedir.
**: Resmi olarak 1999 yılında başlayan Bologna Süreci yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesidir. Türkiye bu sürece 2001 yılında dahil olmuştur. Bu süreç kapsamında Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne (ECTS) göre, Üniversite eğitiminde alınması gereken minimum kredi miktarı belirlenmiştir.
4) Yabancı Uyruklu Mimarlar için Kayıt Şartları:
Yabancı uyruklu mimarlar Odaya kayıt şartları hakkında TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği)’nden bilgi alabilirler. Tel: (0 312) 417 52 38-418 12 75
2. Öğrenci Üyelik
Mezun olduklarında Mimarlar Odasına kayıt olma hakkı kazanacak olan, üniversitelerin Mimarlık ve ilgili bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin, oda ile ilişkilerinin öğrencilikleri sırasında kurulmasını sağlamak, mesleki gelişmelerine yardımcı olmak, bilimsel çalışmalar yapabilmeleri için uygun koşulların yaratılmasına katkı sağlamak, eğitimin ve öğrencilerin sorunlarını araştırıp öneriler geliştirmek, yaz okulları d�zenlemek, mesleği ve meslek kuruluşunu tanıtmak amacıyla “öğrenci üye” kayıtlarımız devam etmektedir.
Gerekli Evraklar
Öğrenci üyelik Başvuru Formu
Öğrenci Belgesi
4 Adet Fotoğraf
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
3. Ödenti ve Belge Harçları
2021 Yılı Ödenti ve Belge Harçları
Merkez Yönetim Kurulu’nun 04 Aralık 2020 tarihli kararı ile 1 Ocak 2021-31 Aralık
2021 tarihleri arasında geçerli olacak ödenti ve belge harçları belirlendi:
İlk kayıt ödentisi 100 TL
Yıllık üyelik ödentisi (12 x 32.5-TL) 390 TL
Yabancı uyruklu geçici üye ilk kayıt ödentisi 3.600 TL
Yabancı uyruklu geçici üye yıllık ödentisi 3.600 TL
Büro Tescil Belgesi ücret 900 TL
SM / SMB mühürü ücreti 125 TL
Kimlik kartı yenileme reti 50 TL
Üye tanıtım belgesi ücreti 50 TL
Şantiye şefliği belgesi ücreti 100 TL
Fenni Mesul (TUS) belgesi ücreti 100 TL
Geçmiş yıllara ait aidat borçları 1993 yılından itibaren (1993 yılı dahil) tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.
Serbest Mimarlık Hizmetleri (SMH) Büro Tescil Belgesi ücreti ve üye yıllık ödentisi birlikte tahsil edilecektir.
Geçmiş yıllara ait üye ödentisi, borcun ödendiği tarihteki üye ödentisi miktarı üzerinden alınır. Ancak geriye dönük 5 yıldan fazla aidat borcu olan üyelerin, 5 yıldan önceki borçları, ilgili yılın aidat miktarı üzerinden alınır.
Aşağıdaki durumlarda geçmiş dönem ödentilerinin tahsil edilmesi koşuluyla üyenin talebi ve Oda Yönetim Kurulu kararı ile üyelik ödentisi alınmaz:
a) Emekli veya maluliyet aylığı alıp, mesleki faaliyette bulunmayanlardan,
b) Mesleki faaliyet dışındaki nedenlerle bir yıldan uzun süreli yurtdışında kalanlardan,
c) Mesleki faaliyette bulunmamak kaydıyla yüksek lisans yapanlardan, öğrenimleri boyunca.
Yukarıdaki fıkra uyarınca ödenti muafiyeti tanınanlar, mesleklerini uyguladıklarının belgelenmesi durumunda, muafiyet tanındığı tarihten itibaren tüm ödentilerini cezalarıyla birlikte ödemek zorundadırlar.
Mimarlar Odası’nın, üyelerine herhangi bir bedel talep etmeden sunduğu “Ferdi Kaza Sigortası”ndan 2021 yılı başından itibaren yararlanabilmeleri için, aidatlarını yılın başında yatırmaları önerilmektedir. Sigorta, aidat ödenen günden itibaren, aidat ödenen yıl için geçerli olacaktır.
MİMARLAR ODASI MERKEZ YÖNETİM KURULU
4. Büro Tescil Belgesi Alma Koşulları
TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği gereği; Mimarlık hizmetleri içerisinde tanımlanan; mimari proje hizmetleri, rölöve, restitüsyon, restorasyon çalışmaları, imar planlama çalışmaları, koruma amaçlı imar planları, mimari mesleki kontrollük hizmetleri, mimari fenni mesuliyet hizmetleri serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesine tabi mimarlık hizmetleridir.
Bu hizmetler serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi sahibi olmayan ya da bu Yönetmelikte tanımlanan istisna koşulları taşımayan mimarlar tarafından yapılamaz.
Serbest Mimarlık Hizmetleri Büro Tescil Belgesi almak isteyen üyelerimiz çalışma koşullarına göre aşağıdaki belgeleri tamamlamaları durumunda Büro tescil belgesi alabilirler.
● Kendi adına serbest çalışan mimar
KENDİ ADINA SERBEST ÇALIŞAN MİMARIN TESCİLİ VE TESCİL YENİLEMESİ
Kendi adına serbest çalışan serbest mimarın, Mimarlar Odasınca tescilin yapılması ve serbest mimar mührü alabilmesi için;
a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 26 ncı maddesi uyarınca verilen disiplin cezaları nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) Serbest mimarlık hizmetini yürütebileceği işyerinin olması,
c) Serbest meslek defterinin o yıl için noter onaylı sayfasının fotokopisini vermiş olması,
d) Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen formu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması,
e) İşyerinde ücretli çalışan mimar ya da mimarlara, Mimarlar Odasınca her yıl belirlenen asgari ücretten az ücret ödenmediğini belgelemesi,
f) Ücretli olarak çalıştıracağı mimarlarla imzalayacağı iş düzeni ve çalışma şartlarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
g) Serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi ilk tescil, mühür harcı ve üyelik aidatını ödemiş olması,
h) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
i) Serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi ve mührünü elden alması, kendisi elden alamıyorsa dilekçe ile başvurusu,gerekir.
Tescilin yenilenmesi için ise;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) Serbest meslek defterinin o yıl için noter onaylı sayfasının fotokopisini vermiş olması,
c) Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen yenileme formunu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması,
d) İşyerinde ücretli çalışan mimar ya da mimarlara Mimarlar Odasınca her yıl belirlenen asgari ücretten az ücret ödenmediğinin belgelenmesi,
e) Ücretli olarak çalıştıracağı mimarlarla imzalayacağı iş düzeni ve çalışma şartlarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
f) Varsa tamamlanan yıl içerisinde gerçekleştirdiği ya da sürdürülen serbest mimarlık hizmetlerinin listesini vermesi,
g) Tescil yenileme harcını ve üyelik aidatını ödemiş olması,
h) Serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesini elden alması, kendisi elden alamıyorsa dilekçe ile başvurusu,
i) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
gerekir.
● Adi ortaklıklarda mimar
ADİ ORTAKLIKLARDA MİMARLARIN TESCİLİ VE TESCİL YENİLEMELERİ
Adi ortaklıklarda mimarların, Mimarlar Odasınca tescilin yapılması ve serbest mimar mührü alabilmeleri için, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yazılı koşullara ilave olarak;
a) Ortakların tamamı tarafından imzalanmış ortaklık sözleşmesini vermiş olması,
b) Mimarların kendi aralarında kuracakları ortaklıklarda müelliflik haklarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
c) Mimarın tasarım ve yapı sektörü ile ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üyeleri ile kurdukları ortaklıklarda ihtisas ayrımı taahhütnamesini vermiş olması,gerekir.
Tescilin yenilenmesinde ise; bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yazılı koşullar aranır.
Mimarın, birinci fıkranın (b) ve (c) bentleri dışındaki adi ortaklıklarına serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi verilmez.
● Sermaye şirketi ortaklığı mimar ya da mimarlar
SERMAYE ŞİRKETİ ORTAKLIĞI MİMAR YA DA MİMARLARIN TESCİLLERİ VE TESCİL YENİLEMELERİ
Sermaye şirketi ortağı olarak serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi alınabilmesi için mimarın şirketteki hisse oranı şirket sermayesinin ortaklara bölünmesiyle bulunacak paydan ve aynı zamanda diğer ortaklardaki en yüksek hisse oranından fazla olacaktır; bu oran yüzde 10’dan az olamaz.
Bu şirketlerde şirket ana sözleşmesinde belirtilen iştigal konuları arasında “mimarlık hizmetleri”nin yer alması koşulu aranır.
Ortaklarının tamamı tasarım ve yapı sektörüyle ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üyesi olan mimarlık ve mühendislik hizmeti vermek amacıyla kurulmuş bulunan sermaye şirketlerinde mimar ortağın payı; şirket sermayesinin ortakların üye olduğu meslek disiplinlerine bölünmesiyle bulunacak yüzde paydan az olamaz.
Ortakların pay durumu, serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi alacak sermaye şirketi ortağı mimar tarafından belgelenir.
Sermaye şirketi ortağı mimarın, Mimarlar Odasınca tescilinin yapılması ve serbest mimar mührü alabilmesi için;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) Serbest mimarlık hizmetini yürütebileceği işyerinin olması,
c) Sermaye şirketinin ana sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi ya da noter onaylı suretini vermiş olması,
d) Sermaye şirketinin mali kaydının o yıl için noter onaylı sayfasının fotokopisini vermiş olması,
e) Sermaye şirketinde ücretli çalışan mimar ya da mimarlara Mimarlar Odasınca her yıl belirlenen asgari ücretten az ücret ödenmediğini belgelemesi,
f) Sermaye şirketinin ücretli olarak çalıştıracağı mimarlarla imzalayacağı iş düzeni ve çalışma şartlarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
g) Mimar sermaye şirketindeki faaliyetinin ve kendi yetkisinin devam etmekte olduğu beyanı yanında Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen formu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması,
h) Sermaye şirketi ile müelliflik haklarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
i) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
j) Serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi ilk tescil, mühür harcı ve üyelik aidatını ödemiş olması,
gerekir.
Tescilin yenilenmesi için ise;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) Sermaye şirketinin mali kaydının o yıl için noter onaylı sayfasının fotokopisini vermiş olması,
c) Şirket ortağı olduğunun ve hisse oranının bu Yönetmelikte belirlenen asgari ortaklık payının altına düşmediğinin sicil memurluğundan belgelemesi,
d) Sermaye şirketinde ücretli çalışan mimar ya da mimarlara Mimarlar Odasınca her yıl belirlenen asgari ücretten az ücret ödenmediğini belgelemesi,
e) Sermaye şirketinin ücretli olarak çalıştıracağı mimarlarla imzalayacağı iş düzeni ve çalışma şartlarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
f) Mimar sermaye şirketindeki faaliyetinin ve yetkisinin devam etmekte olduğunu beyanı yanında Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen tescil yenileme formunu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması,
g) Sermaye şirketi ile müelliflik haklarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
h) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
i) Serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesini elden alması, kendisi elden alamıyorsa dilekçe ile başvurusu,
j) Tescil yenileme harcını ve üyelik aidatını ödemiş olması
gerekir.
Mimarların Serbest Mimarlık Hizmetleri Büro Tescil Belgesi almadan serbest mimarlık hizmeti verme koşulları da aynı yönetmelikte istisna koşulları olarak belirtilmiştir.
● Ücretli çalışan mimar
ÜCRETLİ ÇALIŞAN MİMARIN SERBEST MİMARLIK HİZMETİ VEREBİLME KOŞULLARI
Sermaye şirketi ortaklığı mimar ya da mimarların tescilleri ve tescil yenilemelerinde belirtilen koşullara sahip olmayan sermaye şirketlerinde hizmet sözleşmesi ile çalışan mimarlar, çalıştığı sermaye şirketine ait gayrı menkuller üzerinde, kazanç amacı gütmeksizin, şirket ana sözleşmesinde belirlenmiş iştigal konularını yürütmek üzere, yalnızca şirket tarafından kullanılacak kendilerine ait binaları için aşağıda yazılı hususları yerine getirmeleri koşulu ile; serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi aranmaksızın serbest mimarlık hizmeti verebilirler. Ancak; fenni mesuliyet üstlenemez, üçüncü şahısların işleri için serbest mimarlık hizmeti veremezler. Sermaye şirketlerinde hizmet sözleşmesi ile çalışan mimar, bahsi geçen iş ile ilgili mimari hizmeti Mimarlar Odası tarafından belgelenmeden mimarlık hizmeti yapamaz, imza koyamaz. Bu durumu belirlenen sermaye şirketinde ücretli çalışan mimarın;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) Şirket ana sözleşmesinin yayınlandığı ticaret sicil gazetesi ya da fotokopisini vermiş olması,
c) Şirketin mali kaydının o yıl için noter onaylı sayfasının fotokopisini vermiş olması,
d) Şirketin ücretli olarak çalıştıracağı mimarlarla imzalayacağı iş düzeni ve çalışma şartlarını düzenleyen sözleşmeyi vermiş olması,
e) Şirkette ücretli çalışan mimar ya da mimarlara Mimarlar Odasınca her yıl belirlenen asgari ücretten az ücret ödenmediğini belgelemesi,
f) Mimarlık hizmeti vermek üzere şirket adına yetkilendirildiğine dair noter onaylı yönetim kurulu kararını vermesi,
g) Şirket ile arasında düzenlenmiş müelliflik ve telif haklarını tanımlayan, asgari oda tip sözleşmesinin koşullarını sağlayan sözleşmeyi vermiş olması,
h) SSK giriş beyannamesi ya da son dört aylık SSK prim bordrosu fotokopisini vermesi, bu dört aylık prim bordroları iş bitimine kadar odaya sürekli getirilir.
i) Mimar sermaye şirketindeki faaliyetinin ve kendi yetkisinin devam etmekte olduğunu beyanı yanında Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen formu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması,
j) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
k) Üyelik aidatını ödemiş olması,
gerekir.
● Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mimar
KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN MİMARLARIN MİMARLIK HİZMETİ VEREBİLME KOŞULLARI
Kamu kurumlarında çalışan mimarlar, bu kuruluşların kendilerine ait yapı işleri için serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi aranmaksızın mimarlık hizmetleri verebilirler. Bu durumda mimarın;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) İlgili kamu kuruluşu adına mimarlık hizmeti vermek üzere yetkilendirildiğine dair belgeyi vermiş olması,
c) Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen formu şahsen doldurmuş ve imzalamış olmasının yanında Mimar kamu kurumundaki faaliyetinin ve kendi yetkisinin devam etmekte olduğunu beyan etmiş olması,
d) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
e) Üyelik aidatını ödemiş olması,
gerekir.
● Üniversite döner sermaye yetkilendirmesi ile çalışan mimar
ÜNİVERSİTE DÖNER SERMAYE YETKİLENDİRMESİ İLE SERBEST MİMARLIK HİZMETİ VEREBİLME KOŞULLARI
Mimarlık eğitimi veren üniversitelerin kadrolu öğretim elemanları, eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmaya katkıda bulunmayı ön planda tutmak koşuluyla uzmanlık konularında bağlı bulundukları üniversitelerin döner sermaye işletmelerinin yetkilendirmesi ve aşağıda yazılı hususları yerine getirmek koşuluyla serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi aranmaksızın üniversitelerin ve diğer kamu ve kuruluşlarının asli işlerine yönelik mimarlık hizmeti verebilirler. Ancak; fenni mesuliyet üstlenemezler. Bu durumu belirlenen döner sermaye yetkilendirmesi ile çalışan mimarın;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) İlgili üniversitenin döner sermayesi adına hizmet vermek üzere yetkilendirildiğine dair belgeyi vermesi,
c) Üniversite döner sermaye yetkilisi ile arasında düzenlenmiş müelliflik ve telif haklarını tanımlayan, asgari oda tip sözleşmesinin koşullarını sağlayan sözleşmeyi vermesi,
d) Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname ve başvuru yerine geçen formu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması yanında Üniversite döner sermaye faaliyetinin ve kendi yetkisinin devam etmekte olduğunu beyan etmiş olması,
e) Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması,
f) Üyelik aidatını ödemiş olması,
gerekir.
● Mimarların kendilerine özel yaptığı hizmetlerde
MİMARLARIN KENDİLERİNE ÖZEL, SERBEST MİMARLIK HİZMETİ VERMESİNDE UYULACAK ESASLAR
Mimar kendisi, eşi, annesi, babası, kardeşleri ve çocukları gerçek kişi olarak, iş sahibi konumunda olduğu durumlarda ve ticari amacı olmayan kendi kullanımları için yaptıracakları binalarda, serbest mimarlık hizmetlerini, bu durumu belgelemek ve bir defaya mahsus olmak üzere, serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesi ve fatura aranmaksızın asgari ücret üzerinden mesleki denetim bedeli ödeyerek yapabilirler. Bu durumu belirlenen mimarın;
a) Disiplin cezası nedeniyle mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığının bulunmaması,
b) Mimarlar Odasınca düzenlenen imza sirküleri, taahhütname, başvuru yerine geçen formu şahsen doldurmuş ve imzalamış olması,
c) Üyelik aidatını ödemiş olması,
gerekir.